Hetkiä.

On hetkiä, jolloin sitä miettii syvästi ja vakavasti, että mitä sitä on tullut tehtyä. Että miksi yksi lapsi ei riittänyt. On keskellä jotain kamalan stressaavaa ja äänekästä lapsiperheen hetkeä, ja miettii, että jos olisi vain tuo yksi, jo aika iso nelivuotias. Voisi ottaa äkkilähdön etelän aurinkoon (jos pomo myöntää äkkiloman). Voisi helpommin lähteä illalla lapsen kanssa hiihtämään. Voisi tehdä sitä ja tätä ja elämä olisi varmaan juuri sellaista, kun haaveissaan unelmoi.

Ja sitten tulee näitä hetkiä, kun pienin nukkuu vaunuissa ja kaksi isompaa leikkivät auringonpaisteessa takapihan lumikasassa. Nauravat, pyytävät äitiä vetämään pulkassa. Äiti vetää pulkkaa ja kaikki nauravat. Lasketaan mäkeä. Mennään sisälle ja laitetaan makaronilaatikko uuniin. Leikitään pikkulegoilla, poika jotain taistelua, tyttö kahden legohahmon keskustelua kaupassa käynnistä. Pienin nukkuu ulkona vaunuissa. Kohta kaikki ovat hereillä ja olohuoneessa ja tavaroiden keskellä ja nauravat.

Kunnes taas tulee riitaa jostain pienestä ja vaippakin on vauvalla läpimärkä ja isojen huutaminen ja itkeminen saa vauvankin itkemään ja äidin verensokeri on matalalla ja hermostus on ihan nurkan takana ja sitä miettii sitä äkkilähtöaurinkorantaa ja hengittää syvään ja yrittää selvittää riidan. Että rauha palaa taas taloon ja voidaan istahtaa kirjan kanssa sohvalle. Äiti ja kaikki kolme lasta.

Hetkiä. Niitä on tämä lapsiperhearki täynnä.

3 kommenttia:

Tero kirjoitti...

Heipsan Satu!

Huokaus ja toinenkin pääsi kun luin tämän. Vaikka perheessämme onkin vain kaksi lasta (2,5 v ja 10 kk), niin ajatuksesi olivat kuin minun, vain hieman eri sanoin :)

Kiva, kun jaksat kirjoitella ajatuksistasi, moni teksti on "osunu ja uponnu" meikäläiseen.

t.Tero

Satu S. kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kolmen koplan mama kirjoitti...

Olet ihana, Tero.

Mä olen joskus miettinyt, minkälaista on yhdenlapsen perheissä iltaisin. Onko niissä oikeasti hiljaisempaa. Onko niissä vanhemmilla "paineita" olla mukana lasten touhuissa. Kun siis tässähän sitä menee hetkittäin ihan vapaalippulaisena, isot lapset leikkivät keskenään, pienin nukkuu.

Joskus kun toinen isoista on hoidossa, joutuu sen toisen kanssa olemaan koko ajan satasella läsnä, olemaan se leikkikaveri.

Ja sitten tulee aina sama loppupäätelmä, lapsilla on laumassa hyvä olla. Hyvä, että on edes yksi oma sisarus. Naapurin rouva odottaa neljättään. On ollut kotona kohta 6 vuotta. Isoimmat kolme ovat todella hyvä tiimi. Ymmärrän, että neljäskin mahtuu perheeseen mukaan, laumaan.

Ja sitten tulee taas huutokohtaus täällä kotona ja se äidin oma äkkilähtö yksin niin kauas kuin pippuri kasvaa houkuttelee ja tulee miettineeksi, millaista yhden kanssa olisi - huutaisiko se yksinäänkin noin? Koskaan emme saa tietää, nautitaan siis tästä.

(eli nyt on hyvä, 1 nukkuu, 1 istuu potalla ja katsoo pikkukakkosta, 1 koomailee sohvalla ja katsoo pikkukakkosta, mulla on teemuki ja toimiva netti läppärissä. Maailmassa on rauha.)

Kirjoittele toistekin!!